Bauturi racoritoare
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
autor: CARNE BUNA.RO /  0 mesaje  / 4.058 vizualizari

Lami

 

1 lingura miere, 1 lingurita suc de lamaie, 100-200 ml apa

 

Modul de preparare. Se amesteca bine mierea cu zeama de lamaie, dupa care se adauga apa sau sifon, ca si la celalalte bauturi.

 

Actiuni farmaco-fiziologice. Este o bautura placuta, usor de preparat si complet netoxica, cu efect tonic, racoritor, avand o actiune reinvioratoare dupa o expunere la caldura sau dupa o oboseala, fara a fi urmata de nici un efect toxic.

 

Stimuleaza apetitul si ajuta la ingrasarea copiilor slabiti, dificili la mancare. Se serveste inaintea si in timpul meselor, inlocuind alte bauturi.

 

Indicatii si contraindicatii. Este indicata tuturor copiilor si adultilor, cu exceptia diabeticilor sau celor cu gastrite hiperacide sau colite de fermentatie.

 

Modul de conservare. Preparatul are o actiune cu atat mai puternica cu cat este mai proaspat. Se poate pastra 1-2 zile, la temperatura camerei sau 3-4 zile la frigider.

 

 

Memi

 

30 g miere, 150 ml suc de mere proaspat

 

Modul de preparare. Sucul se obtine din mere de cea mai buna calitate si cat mai proaspete, spalate, taiate potrivit si introduse in masina de stors fructe. Se pune intr-un pahar si se adauga 2 linguri de miere. Se amesteca bine pana la omogenizare.

 

Se poate consuma intre mese, fiind o excelenta bautura racoritoare.

 

Actiuni farmaco-fiziologice. Are o actiune racoritoare, tonica, redand vigoarea organismului obosit. Continutul bogat in vitamine al sucului de mere se completeaza prin actiunea componentilor mierii, refacand potentialul energetic al organismului.

 

Indicatii si contraindicatii. Practic, nu are contraindicatii, in afara persoanelor care nu tolereaza mierea sau o au contraindicata (diabet zaharat sau obezitate).

 

Modul de conservare. Se poate pastra 2-6 ore la temperatura camerei sau pana la o saptamana in frigider.

 

 

Mimola

 

30 g miere, 150 ml suc de morcovi, 1 lingurita suc de lamaie

 

Modul de preparare. Sucul de morcovi se obtine la fel ca sucul de mere si se pune intr-un pahar. Se adauga 2 linguri de miere si o lingurita suc de lamaie (este preferabil sa se foloseasca linguri si lingurite de plastic, os, lemn sau sticla, deoarece metalele intra in reactie cu acizii slabi din sucurile de fructe sau chiar mierea).

 

Se administreaza ca la reteta anterioara.

 

Actiuni farmaco-fiziologice. Continutul bogat in vitamine si substante energetice confera acestui produs o actiune racoritoare, tonica si revigoranta, care se instaleaza rapid si dureaza 3-4 ore. Este foarte bogata in vitamina A, vitamina C si cele din complexul B.

 

Indicatii si contraindicatii. Este foarte indicata elevilor si in general tuturor celor supusi la eforturi intelectuale. La fel celor in varsta inaintata, suferind de astenie sau convalescenti. De asemenea este indicata suferinzilor de boli gastrointestinale (diaree, etc.), fiind contraindicata numai celor ce nu suporta mierea.

 

Modul de conservare. Ca la celalalte bauturi racoritoare.

 

Sursa: Dr. N. Mihailescu

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website