Frans Snyders
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
autor: CARNE BUNA.RO /  0 mesaje  / 6.802 vizualizari

Frans Snyders sau Snijders (11 Noiembrie1579 – 19 August 1657) a fost un pictor olandez care s-a remarcat prin pictura animalelor si a naturilor moarte.

Snyders s-a nascut si a murit la Antwerp. Apare inscris ca elev al lui Pieter Brueghel cel Tarnar in 1593, ulterior fiind instruit de Hendrick van Balen, primul profesor al lui Van Dyck.Van Dyck i-a a fost prieten lui Snyders si l-a pictat impreuna cu sotia sa in cateva tablouri.

In 1602 a devenit indrumatorul breslei pictorilor din Antwerp. A calatorit in Italia intre 1608-1609, ocazie cu care a vizitat Roma si a lucrat pentru Cardinalul Borromeo in Milano. In 1611, la Antwerp, s-a casatorit cu Margaretha, sora lui Cornelis de Vos si a lui Paul de Vos (alt pictor de animale). Jan Fyt i-a fost elev si asistent incepand cu 1629.

Initial Snyders s-a dedicat studiului si picturilor florilor, fructelor si obiectelor gen natura moarta, insa mai tarziu s-a concentrat pe pictura de animale si a executat cu mare talent si indemanare lucrari cu motiv de vanatoare sau lupte intre animalele salbatice. Este unul dintre cei mai timpurii pictori animalieri.

Lucrarile sale sunt numeroase si variate, desenul sau este corect si energic, pentru diferitele texturi ale blanurilor si a pieilor animalelor, tusa este indrazneata si extrem de expresiva. Excelenta sa in acest domeniu i-a atras admiratia lui Rubens, care frecvent la angajat sa picteze animale, fructe si naturi moarte in propriile tablouri. In acelasi mod i-a asistat si pe Jacob Jordaens, Thomas Willeboirts Bosschaert si alti artisti ai vremii.

A fost numit pictor principal al Arhiducelui Albert de Austria, guvernator al Tarilor de Jos, caruia i-a executat unele dintre cele mai pretioase lucrari. Una dintre acestea “Vanatoarea de Cerbi” a fost daruita lui Philip al III-lea al Spaniei, care, impreuna cu succesorul sau Philiup al IV-lea al Spaniei, l-au angajat pe pictor sa realizeze cateva lucrari cu motiv de vanatoare, care sunt in continuare pastrate in Spania.  A lucrat de asemenea pentru Arhiducele Leopold Wilhelm al Austriei cand acesta a devenit Guvernator.

 

Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Frans_Snyders

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website