Caise sau nu?
Stiati ca…samburii de caise din regiunea Asiei Centrale si a Marii Mediterane sunt atat de dulci incat de multe ori inlocuiesc migdalele?
Care este povestea?
Caisul face parte din familia Rosaceae, care include si alti pomi fructiferi cum ar fi marul, parul si piersicul. Exista aproximativ 40 de varietati de caise , ce difera ca marime, de la 1 cm la peste 5 cm, si la culoare, de la galben la rosu-portocaliu. Aproape jumatate din recolta de caise este folosita pentru compoturi, iar restul sunt uscate, se conserva (gemuri) sau se consuma. Daca nu sunt culese proaspete, caisele devin maro. Ele isi pastreaza culoarea portocalie pentru ca sunt tratate cu dioxid de sulf, un agent de conservare. Daca nu aveti alergie la dioxidul de sulf, acest conservant nu prezinta riscuri pentru sanatate. Caisele maronii, nesulfurate, pot fi gasite la magazinele naturiste.
Portia de stiinta
Cultivarea caiselor dateaza de mai bine de 3.000 de ani. Denumirea lor stiintifica sugereaza faptul ca sunt originare din Armenia , desi se pare ca adevaratul loc de provenienta este o regiune intre nordul Chinei si Rusia, aproape de Marele Zid Chinezesc. Caisele si-au croit drum spre Armenia, apoi mai departe, intr-o expansiune prin Europa. Ele au fost aduse in partea de est a Statelor Unite de colonistii englezi, iar in California de misionarii spanioli.
Unde sunt cultivate caisele?
Caisele sunt cultivate in 63 de tari. Turcia contribuie cu mai mult de 20% la productia mondiala, fiind urmata de Iran, Italia, Franta, Pakistan, Spania, Siria, Monaco, China si Statele Unite.
De ce ar trebui sa consumam caise?
In special uscate, caisele reprezinta una dintre cele mai bogate surse naturale de vitamina A si beta-caroten. O mana de caise este suficienta pentru a va asigura doza zilnica recomandata de beta-caroten. In functie de avrietate, continutul de carotenoide poate depasi 16.000 micrograme la trei caise proaspete. Beta-carotenul, criptoxantinul si gama-carotenul sunt carotenoidei predominanti. Caisele mai contin potasiu, vitamina C si fibre, iar acestea abunda in substante fitochimice, cum ar fi acidul D-glucaric, acidul clorogenic, geraniol, quercetina si licopen.
Remedii casnice
Inca din anul 502 d. Hr., au existat informatii ca semintele de caise, deseori numite samburi, sunt eficiente in tratarea cancerului. Astazi, multi oameni inca mai cred ca cianida in stare naturala, intalnita in samburii de caise, ar putea fi folositoare. De altfel, ei sunt folositi pentru prepararea unui medicament pentru tratarea cancerului – Laetrile. In urma cu peste 25 de ani, National Cancer Institute a afirmat ca tratamentul cu Laetrile este ineficient, desi multe persoane care doresc tratamente alternative pentru cancer calatoresc pana in Mexic, unde acest medicament este inca disponibil. in secolul al XVII-lea, in Anglia, uleiul de caise era folosit in tratarea ulcerului. In Visul unei nopti de vara, Titania lauda proprietatile afrodiziace ale caisei.
Secrete in folosirea caiselor
Selectare si depozitare
- Cautati caise proaspete, care au o culoare portocalie intensa si sunt putin moi.
- Pentru a aevita un surplus de calorii, alegeti caisele conservate in suc, nu in sirop de zahar.
- Caisele uscate pot fi portocalii (sulfurate) sau amro (nesulfurate).
- Pastrati caisele proaspete la frigider, pentru ca sunt perisabile. Consumati-le in cateva zile, cand sunt coapte.
Sugestii de preparare si servire:
- Daca doriti sa le folositi la copt, in preparate sau conserve, lasati caisele intregi in apa clocotita timp de 35 de secunde, apoi cojiti-le, scoateti samburii, taiati-le in doua sau feliati-le.
- Caisele pot fi folosite pentru a obtine vin sau coniac.
- Adaugati caise feliate peste cerealele fierbinti sau reci, chiar si in aluatul de clatite.
- Caisele uscate dau o aroma orientala carnii de pui sau tocanitelor de legume.
Sursa: 101 Alimente care va pot salva viata, David Grotto.