Carnea este importanta pentru constructia, cresterea si refacerea structurii organismului, in special a muschilor si a oaselor, deoarece reprezinta o sursa excelenta de proteine de inalta calitate (bogata in aminoacizi esentiali), precum si de fier, complet asimilabil in organism.
Curcanul este o pasare mare de curte (Meleagris gallopago) din familia Meleagridide. Este de origine americana si a fost introdus in Europa in secolul al XIV-lea. Actualmente este crescut in intreaga lume pentru carne.
Curcanul se vinde intreg sau transat. Bucatile cele mai uzuale sunt: carne moale (piept, carne alba), pulpa intreaga (carne rosie), spatele. Curcanul intreg se poate prepara in diferite moduri: fiert, umplut la cuptor. Impartit in bucati poate fi fiert, preparat ca mancare, la gratar si fript. Carnea alba este adecvata pentru preparate similare celor din carne de vitel, in timp ce pulpele pot fi fierte inabusit.
Compozitia chimica a pieptului de curcan/ 100g |
Compozitia chimica a pulpei de curcan/100g |
||
Apa |
70,20 g |
Apa |
69,20 g |
Proteine totale |
22,00 g |
Proteine totale |
20,90 g |
Lipide totale |
4,90 g |
Lipide totale |
11,20 g |
Colesterol |
57,00 mg |
Colesterol |
86,00 mg |
Glucide disponibile |
0,40 g |
Glucide disponibile |
0,40 g |
Fibre alimentare |
Absent |
Fibre alimentare |
Absent |
Alcool |
Absent |
Alcool |
Absent |
Fier |
2,50 mg |
Fier |
2,50 mg |
Calciu |
23,00 mg |
Calciu |
23,00 mg |
Sodiu |
51,00 mg |
Sodiu |
81,00 mg |
Potasiu |
320,00 mg |
Potasiu |
310,00 mg |
Fosfor |
290,00 mg |
Fosfor |
257,00 mg |
Zinc |
1,00 mg |
Zinc |
3,10 mg |
Tiamina (vit. B1) |
0,08 mg |
Tiamina (vit. B1) |
0,11 mg |
Riboflavina (vit. B2) |
0,13 mg |
Riboflavina (vit. B2) |
0,14 mg |
Niacina (vit. B3 sau PP) |
0,80 mg |
Niacina (vit. B3 sau PP) |
7,10 mg |
Vitamina C |
Absent |
Vitamina C |
Lipsa |
Vitamina B6 |
0,81 mg |
Vitamina B6 |
0,35 mg |
Acid folic |
9,00 µg |
Acid folic |
28,00 µg |
Retinol eq |
Absent |
Retinol eq |
Absent |
Vitamina E |
Urme |
Vitamina E |
Urme |
Vitamina D |
0,30 µg |
Vitamina D |
0,40 µg |
Energie |
134 kcal |
Energie |
186 kcal |
Sursa: Enciclopedia Alimentelor