Carnea de curcan

 

Carnea este importanta pentru constructia, cresterea si refacerea structurii organismului, in special a muschilor si a oaselor, deoarece reprezinta o sursa excelenta de proteine de inalta calitate (bogata in aminoacizi esentiali), precum si de fier, complet asimilabil in organism.

 

Curcanul este o pasare mare de curte (Meleagris gallopago) din familia Meleagridide. Este de origine americana si a fost introdus in Europa in secolul al XIV-lea. Actualmente este crescut in intreaga lume pentru carne.

 

Curcanul se vinde intreg sau transat. Bucatile cele mai uzuale sunt: carne moale (piept, carne alba), pulpa intreaga (carne rosie), spatele. Curcanul intreg se poate prepara in diferite moduri: fiert, umplut la cuptor. Impartit in bucati poate fi fiert, preparat ca mancare, la gratar si fript. Carnea alba este adecvata pentru preparate similare celor din carne de vitel, in timp ce pulpele pot fi fierte inabusit.

 

Compozitia chimica a pieptului de curcan/ 100g

Compozitia chimica a pulpei de curcan/100g

Apa

70,20 g

Apa

69,20 g

Proteine totale

22,00 g

Proteine totale

20,90 g

Lipide totale

4,90 g

Lipide totale

11,20 g

Colesterol

57,00 mg

Colesterol

86,00 mg

Glucide disponibile

0,40 g

Glucide disponibile

0,40 g

Fibre alimentare

Absent

Fibre alimentare

Absent

Alcool

Absent

Alcool

Absent

Fier

2,50 mg

Fier

2,50 mg

Calciu

23,00 mg

Calciu

23,00 mg

Sodiu

51,00 mg

Sodiu

81,00 mg

Potasiu

320,00 mg

Potasiu

310,00 mg

Fosfor

290,00 mg

Fosfor

257,00 mg

Zinc

1,00 mg

Zinc

3,10 mg

Tiamina (vit. B1)

0,08 mg

Tiamina (vit. B1)

0,11 mg

Riboflavina (vit. B2)

0,13 mg

Riboflavina (vit. B2)

0,14 mg

Niacina (vit. B3 sau PP)

0,80 mg

Niacina (vit. B3 sau PP)

7,10 mg

Vitamina C

Absent

Vitamina C

Lipsa

Vitamina B6

0,81 mg

Vitamina B6

0,35 mg

Acid folic

9,00 µg

Acid folic

28,00 µg

Retinol eq

Absent

Retinol eq

Absent

Vitamina E

Urme

Vitamina E

Urme

Vitamina D

0,30 µg

Vitamina D

0,40 µg

Energie

134 kcal

Energie

186 kcal

 

Sursa: Enciclopedia Alimentelor