Hrana curcanilor

 
cereale si lucerna

 

Cea mai mare parte din carnea care ajunge in farfuriile noastre provine din carnea animalelor domestice, crescute in acest scop, a caror calitate poate fi mediocra. Se poate intampla ca, pentru a se ingrasa mai repede, puii sa fie tinuti in custi care nu le permit libertatea de miscare. Uneori, sunt hraniti cu resturi provenite din taierea altor animale, ceea ce favorizeaza cresterea procentului de grasime pe care o au in carne.

 

Nu este exclus ca, in numele unor interese practice, unii crescatori necinstiti sa se sustraga controlului sanitar si, incalcand legea, sa administreze animalelor hormoni si produse farmaceutice interzise. Omul, la randul sau, consumand carnea aceasta, asimileaza otravurile prezente in ea. S-a calculat ca procentajul produselor reziduale provenite din substantele toxice este, in general, mult mai ridicat in carne decat in vegetale.

 

In acest sens, preocuparea noastra principala a fost cresterea curcanilor in conditii cat mai apropiate de cele din mediul natural: hrana de calitate, 100% vegetariana, compusa din furaj combinat, cereale si amestecuri de ierburi printre care: lucerna, orz, paie de sorg; existenta unei pasuni; adaposturi cu lumina naturala si o buna ventilatie pentru perioada rece si cea foarte calduroasa; mentinerea unor conditii de igiena stricta (schimbarea asternutului de paie si dezinfectarea adapatorilor, hranitorilor si a adapostului de doua ori pe saptamana) pentru a evita administrarea de tratamente profilactice bazate pe antibiotice.

 

Cresterea naturala implica si furajarea pasarilor dupa retete si scheme elaborate de nutritionisti, pe categorii de rasa si varsta, asigurandu-se nevoia de hrana si apa la discretie.

 

Puii de curca au fost crescuti din „prima” lor zi de viata, astfel am avut garantia ca au beneficiat de cele mai bune conditii de la inceput.  S-a efectuat ciclul complet de vaccinare de catre un medic veterinar specialist.

 

Curcanii au crescut treptat, cu hrana naturala. Au ajuns la greutatea de cca 18-20 kg in 11 luni, cresterea acestora nu a fost fortata ca in fermele industriale (exemplu 20 kg in 20 de saptamani). Am urmarit si am reusit sa obtinem o calitate superioara intr-un timp mai indelungat.

 

Argumentele de mai sus sunt sustinute de calitatea carnii, consistenta acesteia asemanatoare vanatului. La degustare se simte diferenta: carnea are gust, o textura excelenta, este ferma si carnoasa.