Un “Curs de Gospodarie” dintr-o lume frumoasa cu portelanuri si lingurite de argint. Sunt invataturi practice pe care daca orice tanara fata le-ar cunoaste, Romania ar fi mai frumoasa.
Servirea dulcetii si a bomboanelor
Romanul, din firea lui, e ospitalier. El face o primire calda celor ce-l viziteaza, oferind anumite bunatati.
Astfel daca il viziteaza cineva mai de dimineata, el ii ofera o dulceata cu un pahar de apa si de multe ori o cafea neagra.
Daca vizita e facuta in preajma dejunului atunci se da un aperitiv; dupa masa o dulceata sau o bomboana cu apa rece, iar catre seara un ceai cu prajituri, mai ales iarna. E rau si daunator stomacului obiceiul de a servi torte cu vin.
Vara se serveste inghetata, crema, fructe.
Sunt oameni de societate mai mijlocie care tin obiceiurile acestea din mos stramosi, obiceiuri care incep sa dispara in casele oamenilor din societatea mai inalta, acestia intronand obiceiuri straine.
Drept este ca e un chin cand esti nevoit sa faci mai multe vizite si sa fii tratat cu atatea dulceti sau dulciuri, care ajung sa iti strice stomacul, dupa o zi de aniversarea numelui sau alta.
Cel mai bun lucru si chiar mai politicos e sa se intrebe intotdeauna mosafirul daca poate lua ceva, enumarandu-i gazda ce i-ar putea da: o dulceata, o cafea, un aperitiv, etc.
Nu trebuie sa se insiste in cazul cand omul ce a venit sa te vada refuza, fie din pricina ca nu-i prieste stomacului, fie ca a mai fost si la alte vizite. Rau si daunator e obiceiul de a se trata cu dulceata dupa ora 11 dimineata sau ora 7 seara.
Servirea dulcetii
Sunt doua feluri de metode pentru servirea dulcetii, unul mai economic, altul mai elegant.
Cel mai economic consta in servirea dulcetii din chisea.
Se ia o tava curata si potrivita pentru numarul persoanelor. Nu sta bine sa se serveasca o dulceata pe o tava prea mare sau prea mica pentru numarul oaspetilor.
Tava sa fie model de curata. In fiecare moment de intrebuintare sa se stearga pe dos si pe fata.
Daca tava e din argintsa se serveasca dulceata fara a acoperi tava. Se pun insa sub pahare, servetele mici de dantela. De orice alt material ar fi tava, ea se acopera cu un servetel alb brodat tot cu alb, spalat si calcat frumos, pe marimea tavii.
Pe tavase aranjeaza paharele pline pana la dunga (2 degete goale) cu apa curata si bine racita.
In fata paharelor se aseaza o chisea cu dulceata, sau chair doua chisele, cu dulceata diferita a caror capace sunt luate la servit.
In dreapta chiselelor un pahar cu picior in care se pune numarul trebuitor de lingurite sterse si lucitoare.
La stanga, al doilea pahar cu picior, pe sfer plin cu apa acidulata, in care se pun linguritele intrebuintate de fiecare mosafir.
Chiselele se aduc intotdeauna intovarasite de cele doua pahare pentru lingurite si chiar cu paharele de apa la fel.
Imediat dupa servirea mosafirilor se pun capacele chiselelor, se spala paharele cu apa calda, apoi linguritele si paharele cu picior. Se scutura si se indoaie servetul sau servetele daca au fost, se pun la locul lor si se sterge tava care va sta totdeauna in dulap inchis.
Mai elegant insa este sa se serveasca dulceata in farfurioare fiecarui mosafir.
Pe tava frumos aranjata se pun paharele cu apa, in fata lor cate o farfurioara de portelan sau mai elegant de sticla si o lingurita cu dulceata pe fiecare.
Nu e bine sa se puna prea multa dulceata deoarece obligi mosafirul sa ia prea mult dulce, ceea ce e displacut si de multe ori desgustator sau il faci sa lase restul in farfurioara ceea ce nu indica o maniera prea buna.
Nici prea putin nu e bine sa se puna caci atunci faci sa te creada cineva avara, fara sa fii.
Persoana care serveste dulceatae bine sa fie curat imbracata cu sort alb, bine calcat, unghiile si mainile bine ingrijite pentru a nu produce desgust mosafirilor.
Servitul bomboanelor
Nu se poate lucru mai urat sa se serveasca bomboanele din cutie.
Daca este un serviciu anume, atunci se randuesc bomboanele, unele deasupra altora, pe o farfurioara de sticla prevazuta cu un servetel curat si un clestisor cu care se ia.
Sa se vada grija in oferirea acestui fel de dulce, asa ca sa deschizi pofta celui ce urmeaza sa se serveasca.
Elegant este ca pe tava pregatita, cum am aratat la servirea dulcetelor, sa se puna un suport acoperit de obiceiu, cu bomboane.
Acest suport, cam in forma chiselei prevazuta cu un picior, sa fie garnisit cu un servetel brodat care sa fie spalat aproape dupa fiecare serviciu.
In el se aseaza bomboanele rand pe rand, una peste alta pana se umple.
Alaturi se aseaza pe o farfurioara de sticla, clestele de metal. In cealalta parte un vraf de farfurioare mici de sticla in care se tin bomboanele daca mosafirul a servit mai multe bucati. Tot aci se pun si servetelele mici brodate pentru fiecare in parte.
Dupa fiecare serviciu se spala paharele, farfurioarele, precum si servetelele de care s’au servit. Ele nu se pun la loc mai inainte de a se fi spalat si calcat din nou.
Vorba soțului meu, ce frumos și doar să citești despre o lume normală…
Vă rog, pot să cumpăr de la Dvs. o copie a acestei cărți? Sau: pot să vă ofer la schimb copii ale altui manual / altor manuale de aceeași autoare, dar pentru clase mai mari?
Mulțumesc, Doamne ajută! Oltea