Este omul in mod natural vegetarian sau carnivor?
Prin termenul de regim vegetarian se intelege un tip de alimentatie care exclude consumul de carne si de produse derivate din carne. Regimul poate asuma forme mai mult sau mai putin riguroase, in functie de principiile filozofice, religioase sau de motivele de sanatate din care s-a inspirat.
Lasand deoparte motivele cu caracter religios sau umanitar, care poate fi ratiunea unei alimentatii limitata la produse vegetale?
Argumentele principale aduse de vegetarieni pentru a justifica propria lor alegere se bazeaza pe consideratii de tip fiziologic: conformatia danturii si a sistemului digestiv la oameni nu este adaptabila consumului de carne, ci mai degraba produselor vegetale. Sa vedem din ce cauza.
Animalele care mananca exclusiv carne au caracteristici care le separa de ierbivore. In fapt, ele poseda un aparat digestiv mult mai simplu, a carui lungime este doar de trei ori mai mare decat aceea a corpului.
Aparatul digestiv al animalelor consumatoare de vegetale, dimpotriva, este mult mai lung decat la carnivore si seamana cu cel al omului. Intr-adevar, intestinul lor masoara de zece ori lungimea corpului, iar la oameni, de douasprezece ori. Ceea ce poate ca indica predispozitia omului de a se hrani cu vegetale. Stomacul unui carnivor produce de zece ori mai mult acid clorhidric in raport cu stomacul unui ierbivor, inclusiv in raport cu stomacul omului.
Carnivorele au dinti lungi si ascutiti, pentru a se putea infige in carne si a o taia. Omul, dimpotriva, asemeni animalelor care se hranesc cu vegetale, are dintii plati, pentru a putea mesteca mult timp, amestecand cu saliva cerealele, fructele, legumele si zarzavaturile. Saliva lor contine ptialina, o substanta necesara digerarii substantelor vegetale.
Obiectii la regimul vegetarian
Multe persoane inclina sa se opuna regimului vegetarian din urmatoarele considerente:
Produsele vegetale nu poseda toti aminoacizii esentiali. Proteinele de origine animala, spre deosebire de cele de origine vegetala, contin toate caramizile folosite de organism de a construi proteinele de care are nevoie. (Vegetarienii raspund, argumentand ca printr-o combinatie reusita de alimente, de exemplu asociind cerealele cu legumele sau cerealele cu fructe uscate, pot fi garantati toti aminoacizii esentiali.)
Dieta vegetariana este saraca in minerale si in vitamina B12.
Asemenea carente nu pot fi dovedite la acei vegetarieni care, desi nu mananca carne, nu exclud din dieta lor ouale, laptele sau produsele lactate. In acest caz, riscurile majore se ivesc in situatii speciale, cum ar fi graviditatea, alaptarea, prima copilarie si adolescenta, cand organismul are mai multa nevoie de aceste substante.
Studiile cu privire la conditia fizica a vegetarienilor nu sunt concludente. In realitate, ei nu se abtin numai de la carne ci, in general, nu fumeaza, nu beau bauturi alcoolice si dau mai multa atentie propriei sanatati. Acestea, si nu regimul alimentar pe care il urmeaza, ii fac in mod normal mai sanatosi decat consumatorii de carne.
Sursa: Enciclopedia Alimentelor