Familia: Burseraceae
Descriere: Mirul este o rasina extrasa din arbustul cu acelasi nume, cu ramuri rasucite, frunze aromatice si flori albe. Inciziile in scoarta acestuia produc o rasina galbena, care se solidifica sub forma unor bobite maronii-roscate. Uleiul esential este obtinut prin distilare cu abur din bobitele intarite.
Tari de origine: Somalia, Yemen, Ethiopia.
Caracteristici: Numele „mir” provine din termenul arab mur, care inseamna „amar”. Uleiul esential este vascos, maro-inchis, cu note de varf amarui, picante, balsamice, si tonuri rasinoase, medicinale, asemanatoare cu fumul de lemne. Se combina armonios cu majoritatea celorlalte rasini, dar si cu paciuli, trandafirul, santalul, mandarina, geraniumul, cimbrisorul, levantica, ienuparul, chiparosul si pinul.
Principalele proprietati terapeutice: Antiinflamator, antiseptic, astringent, carminativ, cicatrizant, emenagog, expectorant, fungicid, sedativ, stomahic, tonic general, tonic uterin.
Mirul este cel mai bun remediu in caz de ciuperca piciorului, rani, ulceratii si infectii gingivale cronice, putand fi utilizat si sub forma de tinctura. Reputatia sa tamaduitoare dateaza de mai bine de patru mii de ani; soldatii din Grecia antica aveau la ei mir in timpul bataliilor, pentru prim ajutor si pentru protectie psihica. In general, mirul este vindecator, alinator si regenerator.
Este excelent in ingrijirile cosmetice, fiind recomandat indeosebi pentru a fi utilizat in compozitia cremelor de maini si in cazul inflamatiilor pielii. Este calmant si deci indicat in toate tulburarile legate de stres si in anxietate. De asemenea, constituie un expectorant eficient, tratand tusea si racelile; combate mucusul excesiv. In plus, poate fi utilizat pentru a declansa menstruatia si a atenua durerile menstruale.
Din punct de vedere psihologic, mirul inspira pace si liniste. Ca si tamaia, este unul dintre uleiurile esentiale cu cel mai puternic caracter spiritual, fiind excelent pentru meditatie. Contribuie la vindecarea chakrei bazale si ii ajuta pe cei blocati sa mearga mai departe in viata.
Contraindicatii: Trebuie evitat in cursul sarcinii.
Sursa: Totul despre Aromaterapie, mica enciclopedie – Gill Farrer-Halls, Editura Nemira