Sanda Marin
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
autor: CARNE BUNA.RO /  0 mesaje  / 5.662 vizualizari

Sanda Marin (numele ei adevarat fiind Cecilia Maria Simionescu) (n. decembrie 1900, Iasi; d. in 1961 la Bucuresti) este autoarea celei mai celebre carti de bucate romanesti.

 

Sanda Marin a venit pe lume intr-o familie din elita intelectualitatii Iasului. Tatal ei, carturarul Ion Simionescu, a fost un reputat naturalist, paleontolog si geograf, devenit profesor universitar de foarte tanar, la nici 30 de ani. Micuta Cecilia s-a bucurat de cea mai aleasa educatie. Stapanea la perfectiune germana, franceza si engleza, a studiat pianul la Paris si apoi in tara cu faimoasa Florica Musicescu, profesoara lui Dinu Lipatti si a lui Dan Grigore. A crescut intr-o casa vizitata de spirite luminate ale vremii : carturari, scriitori, muzicieni, actori, pictori. Casatorita cu Mihai Zapan, doctor in chimie, Cecilia Maria si-a transformat caminul intr-o oaza de bucurie pentru prietenii pe care ii incanta exclusiv cu creatii gastronomice proprii.

 

“Extrem de meticuloasa, Nana ducea la bun sfarsit orice facea, fie ca era vorba de niste gustoase placinte cu visine, de vreo treaba de croitorie sau de ingrijirea fermei de la Baneasa.

 

De aceasta ferma relativ mica (suprafata era de aproximativ 4 ha) se ocupa ea exclusiv. Cum nu a fost niciodata angajata in vreun serviciu, dispunea de timpul necesar si, din primavara pana in toamna, avea in permanenta de lucru, fie cu culturile de capsune, fie cu bucatica de vie, fie cu pomii fructiferi, fie cu prepararea preparatelor din laptele vacii pe nume Steluta.

 

Cu toate ca era casnica asemenea majoritatii femeilor casatorite de seama ei, ducea o viata activa si nu numai de factura mondena. Lucru destul de rar pentru vremea aceea, isi conducea automobilul cu multa dezinvoltura.”

 

Pe la inceputul anilor ’30, nemultumita de cartile de bucate existente pe piata, Cecilia Maria Zapan s-a hotarat sa demonstreze cu forte proprii ca si gatitul poate fi o arta. Nefiind prea sigura de succesul cartii, si-a ales un pseudonim care urma sa devina un termen de prima referinta pentru gurmanzi: Sanda Marin.

 

Cartea de bucate a Sandei Marin a aparut in 1936 in editura Cartea Romaneasca, fiind prefatata de Pastorel Teodoreanu. Ea continea nu mai putin de 10,000 de retete culinare cunoscute in bucataria romaneasca, autohtone si imprumutate sau inspirate din alte traditii gastronomice. Cartea a reaparut dupa cel de-al doilea razboi mondial intr-o editie prescurtata, care a aparut mai apoi in mai multe editii. Ulterior a fost tradusa in limbi straine – in engleza, germana etc. Editia americana „Traditional Rumanian Cooking” din 1996 contine 1296 retete.

 

Surse: http://ro.wikipedia.org/wiki/Sanda_Marin; Sanda Marin, Carte de bucate, Ed. Humanitas, 2009.

 

 

                          

 

 

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website