Tamaia (Boswellia carteri, Boswellia serrata)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
autor: CARNE BUNA.RO /  0 mesaje  / 5.891 vizualizari

Familia: Burseraceae

 

Descriere: Tamaia, numita si oliban, este o rasina obtinuta din scoarta livanului, un arbust cu flori albe. Inciziile din scoarta acestuia produc o rasina alb-laptoasa, care se solidifica sub forma unor bobite maroniu-portocalii. Uleiul esential este obtinut prin distilare cu abur din aceste bobite intarite.

 

Tari de origine: India, Somalia, Oman, Yemen, Ethiopia, Arabia Saudita.

 

Caracteristici: Tamaia are note de varf proaspete, amintind de lamaie si terebentina, cu tonuri dulci, balsamice, calde camforate, asemanatoare cu fumul de lemne. Se combina armonios cu majoritatea esentelor florale, cu cele lemnoase, cu mirodeniile si citricele, dar si cu paciuli, iarba Sfantului Ioan, rozmarinul, busuiocul si vetiverul.

 

Principalele proprietati terapeutice: Antiinflamator, antiseptic, astringent, carminativ, cicatrizant, citofilactic, digestiv, diuretic, emenagog, expectorant, sedativ, tonic general.

 

Uleiul de tamaie este foarte eficient pentru o respiratie lenta si profunda, contribuind la atenuarea fricii, a anxietatii, a tensiunii nervoase si a stresului. Miroase cu adevarat „divin” si era arsa in mod traditional ca ofranda adusa zeilor. Utila in uleiuri pentru masaj si in apa de baie, tamaia este de asemenea recomandata in inhalatii, vaporizatoare si in parfumurile pentru dispozitie. In general, este calmanta, revitalizanta si inaltatoare.

 

Indicat indeosebi celor cu tenul uscat, sensibil si matur, este unul dintre cele mai bune uleiuri esentiale cu utilizari in cosmetica, tonificand pielea si prevenind aparitia ridurilor. Combate problemele respiratorii si este utila in tratarea racelilor, a bronsitelor, astmului, tusei si faringitei. Sub forma compreselor reci sau a spalaturilor locale poate atenua simptomele cistitei. Din punct de vedere psihologic, tamaia este un ajutor pretios in meditatie si rugaciune, inspirand stari mistice si calmand, in general, mentalul. Era utilizata in mod traditional pentru a alunga spiritele rele; de asemenea ajuta la ruperea legaturilor cu trecutul.

 

Sursa: Totul despre Aromaterapie, mica enciclopedie – Gill Farrer-Halls, Editura Nemira.

 

 

Boswellia Boswellia Colectarea rasinii

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website