Topinamburul se mai numeste si nap porcesc.
Este o planta erbacee perena (Helianthus tuberosus) din familia Composite, originara din America. Poate atinge o inaltime de 2 m, are frunze ovale si aspre si flori galbene. Partea comestibila, cu un gust care aminteste de sparanghel, este reprezentata printr-un tubercul de forma neregulata si cu multi negi, cu coaja rosiatica, pulpa alba sau galbena si cu gust delicat, care tinde spre dulce.
Topinamburul contine:
– vitaminele A, C si din grupa B, in cantitate semnificativa;
– mucilagii, utili pentru functionarea intestinului, in cantitate semnificativa;
– inulina, in cantitate mare, un amidon care contribuie la pastrarea echilibrului florei intestinale.
Topinamburul poate fi folosit la toate retetele pe baza de cartofi. Se poate manca fiert sau crud, ras si adaugat la salata, pasat cu unt, calit sau prajit si sub forma de piureu.
Sursa: Enciclopedia Alimentelor. Editura ALL, 2008.
Alte informatii utile despre utilizarea Topinamburului mai gasiti si in articolul: http://www.formula-as.ro/2010/914/medicina-naturii-44/inamicul-obezitatii-topinamburul-12331
am napi topinambur de vanzare 5lei/kg transport curier rapid. 0720182025