Dictionar

 

 

AGRICULTURA este cea mai importanta ramura a productiei materiale, descoperita si dirijata de om, prin care cu ajutorul plantelor verzi cultivate, are loc transformarea energiei cinetice a soarelui in energie potentiala stocata sub forma de materie organica convertita in continuare de animale in alte produse (lapte, carne, lana, piei, etc.), de stricta necesitate. Din natura prin cules (fructe, seminte, radacini, bulbi, etc.) pescuit sau vanat animale salbatice, taiat padurea, etc., omul isi “recolteaza” direct cele necesare traiului, fara a se implica in procesul de producere directa a acestora. Plantele cultivate si animalele domestice depind in totalitate de cel care practica agricultura, de nivel de cunostinte, dotare, conditii pedoclimatice si multi alti factori naturali si socioeconomici.

Agricultura alaturi de resursele naturale vegetale si animale, terestre sau acvatice, este singura ramura care acumuleaza energie noua. Toate celalalte ramuri ale productiei materiale (industrie, constructii, transporturi, etc.) consuma energia fosila stocata a Terrei (carbuni, petrol, gaze, etc.) sau cea recenta produsa de agricultura si silvicultura. De aceea cele mai dezvoltate state ale lumii au agricultura si silvicultura cea mai performanta in stare sa capteze la cel mai inalt nivel, energia oferita gratuit de Soare.

In linii generale sfera de cuprindere a agriculturii inglobeaza cultura plantelor si cresterea animalelor.

Sursa: Curs Agricultura, Dr. Ing. Teodor Marusca, Brasov 2002

 

AGRONOMIA este stiinta care curpinde totalitatea cunostintelor referitoare la cultivarea sistematica a pamantului.

 

AFUMAREA este metoda traditionala de conservare a carnurilor si a pestelui printr-o expunere prelungita la fumul unui foc de lemne. Se pot folosi si carbuni de lemne (mangal).

Afumarea produce o uscare, da culoare inchisa si transmite preparatului un gust de fum.

Se afuma mai ales carnea de porc (jambon, piept, slanina, ciolane, sira spinarii), carnati, carnaciori, anumite pasari (gasca, pui, etc), vanat (mistret, fazan) si anumiti pesti (somon, tipar, nisetru), precum si batogul, ghiudemul, babicul etc.

Afumarea este precedata, uneori, de o sarare sau o tinere in saramura.

Astazi, afumarea este mai putin un procedeu de conservare si mai mult un mijloc de a da un gust deosebit preparatelor respective.

 

CARCASA este partea osoasa a animalelor sau pasarilor. Expresia “in carcasa” este folosita in alimentatia publica pentru carnea primita de la furnizori in carmangeriile unitatilor, astfel:

–         bovinele in sferturi

–         porcinele in jumatati

–         ovinele intregi

Prin transare, se trece la dezosare si defalcare in parti anatomice, pe calitati de carne.

 

FERMA este o proprietate rurala compusa dintr-un teren si din constructiile, instalatiile, masinile etc. necesare exploatarii lui. Poate fi definita si ca o unitate de productie vegetala si animala de sine statatoare, avand bunuri in gestiune proprie si cu personal muncitor permanent. [< fr. ferme].
Sursa: www.dexonline.ro DN (1986) |

Ferma f., pl. e (fr. ferme, contract de mosie, ferma, d. fermer, a inchide, care vine d. lat. firmare, a intari; firmus, tare. V. ferm). Mosie, dominiu [!] rural.. Fermă model, exploatare agricola sistematică. Localu acesti exploatari in care se arata elevilor ori taranilor cum sa exploateze mosiile.
Sursa: Scriban (1939)

 

FERMA DE SUBZISTENTA este o ferma/gospodarie care produce pentru consumul propriu si care nu vinde produsele pe piata. Eurostat defineste orice ferma cu dimensiunea sub 1 Unitate de Dezvoltare Europeana ca fiind ferma de subzistenta.
Sursa: www.ecoruralis.ro

 

FERMA DE SEMI-SUBZISTENTA este o ferma/gospodarie care produce in mare parte pentru consum propriu, dar care vinde unele produse pe piata.  Dimensiunea economica a fermelor de semi-subzistenta poate varia intre 2-8 UDE.

Sursa: www.ecoruralis.ro

 

HORTICULTURA – ramura a agriculturii, s-a ramificat la randul sau intr-un larg evantai de specialitati: Legumicultura, Pomicultura, Floricultura, Arhitectura peisagera, care la randul lor au specialitati si mai profunde.

Sursa: Mica enciclopedie de Horticultura, Vasile Sonea.

 

ORGANOLÉPTIC, -Ă, organoleptici, -ce, adj. (În sintagma) Examen organoleptic = apreciere a calității produselor alimentare cu ajutorul văzului, mirosului, gustului și, uneori, al pipăitului. – Din fr. organoleptique.

 

RASA – In zootehnie prin rasa se intelege o grupa de animale domestice din aceeasi specie, cu o provenienta comuna, care a fost formata sub influenta activitatii creatoare a omului in anumite conditii naturale si economice, suficienta din punct de vedere numeric pentru a se putea inmulti in interiorul ei si care are valoare economica si de prasila (care se mentine prin selectie, potrivirea perechilor si cresterea corespunzatoare), si de asemenea are un anumit specific al caracterelor morfologice, fiziologice si economice care o deosebesc de alte grupe: de rasele aceleiasi specii.

Sursa: Zootehnia, E.I.Borisenko

 

INCRUCISAREA – Spre deosebire de cresterea in rasa curata, in cazul incrucisarii se imperecheaza animale care apartin la rase diferite sau chiar la specii diferite.

In primul caz se vorbeste despre incrucisare (intre rase), in al doilea – despre hibridare (sau incrucisarea intre specii). Animalele obtinute in urma incrucisarii intre rase se numesc metisi, iar intre specii hibrizi. Incrucisarea, ca un amestec spontan al animalelor din diferite localitati, este cunoscuta inca din antichitate, insa ca un procedeu constient de ameliorare a unor rase de animale cu ajutorul altor rase a inceput sa fie practicata de vechii slavi mai devreme decat la celalalte popoare din Europa, care, avand legaturi comerciale cu tarile din rasarit, au adus de acolo cai de calarie. In evul mediu, in timpul cruciadelor, contactul popoarelor din Europa de apus cu popoarele din rasarit a contribuit la patrunderea cailor orientali in Europa de apus si la incrucisarea lor cu caii din Europa.

Sursa: Zootehnia, E.I.Borisenko

SECURITATE ALIMENTARA – inseamna practic disponibilitatea hranei. Daca ne referim la nivel national putem sa explicam acest termen ca fiind abilitatea unui stat de a produce suficienta hrana pentru cetatenii sai.

Sursa: www.ecoruralis.ro

 

SILVICULTURA este stiinta prin care omul intervine rational in existenta padurilor.

 

SUVERANITATE ALIMENTARA este un concept creat de confederatia taraneasca mondiala Via Campesina in 1996. Se defineste ca fiind DREPTUL oamenilor, statelor si uniunilor statale de a-si crea propria politica alimentara fara a afecta tarile din „lumea a 3-a” prin competitie neloaiala pe piata mondiala.

Sursa: www.ecoruralis.ro

 

UNITATE DE DEZVOLTARE ECONOMICA (EUROPEANA) – UDE. Unitate de masura economica folosita in Uniunea Europeana pentru a afla care este dimensiunea economica a unei ferme.
Sursa: Ecoruralis

 

VANATOAREAfactor important al economiei nationale, iar vanatul un bun al intregului popor. Ea creeaza venituri insemnate economiei nationale prin valorificarea carnii de vanat, care este evaluata in tara noastra la cca. 3-4 milioane kg pe an, precum si prin comertul si industria blanurilor de vanat care a luat an de an proportii tot mai mari.

Pe langa aceste foloase materiale directe ale vanatorii exista si o seama de foloase materiale indirecte care au si ele o importanta considerabila, avand mai mult caracter social si etic.

Pentru oamenii muncii timpul petrecut in aer liber, la vanatoare, este un mijloc excelent de recreatie fizica si sufleteasca. Apoi conservarea, inmultirea si recoltarea vanatului reclama o inalta educatie morala, o executare si aplicare fara sovaire a anumitor reguli si restrictii scrise si nescrise, dictata de legile corectitudinii vanatoresti.

Sursa: Economia Vanatului, Otto Witting, 1960.

 

ZOOTEHNIA este stiinta care pune la indemana omului tehnologiile cele mai adecvate de crestere a animalelor, in vederea obtinerii de proteina.

 

 

SAPERE AUDE – „dare to be wise” or „dare to know”

Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Sapere_aude