Arta de a te vindeca prin culori
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
autor: CARNE BUNA.RO /  0 mesaje  / 5.720 vizualizari

Motto: „Tot ceea ce este viu aspira catre culoare”  J. W. Goethe

 

Omul este copilul Cosmosului. Constructia fiintei umane, toate organele sale sunt strans legate de fortele care circula prin Cosmos si constituie elemente ale armoniei Universului. Din aceasta armonie ne-am nascut si totodata pentru ea suntem adaptati. Cercetarile medicale au aratat ca ambianta cromatica poate fi un factor atat de confort cat mai ales de disconfort. Culoarea are o influenta extraordinara nu numai in ceea ce priveste performantele cantitative sau calitative ale muncii fizice sau intelectuale ale omului, ci si asupra starii lui de sanatate si a echilibrului sau psihofiziologic. Terapia prin culoare tine cont ca diferitele culori ale spectrului luminii genereaza efecte psihofiziologice specifice. In tabelul de mai jos vom indica legatura dintre culoare si efectele pe care le produce:

 

Nr. crt. Culoare Efecte fiziologice Efecte psihologice
1. Rosu Creste presiunea sanguina, ridica tonusul muscular, activeaza respiratia, are un caracter caloric. Culoare calda, stimulatoare, da senzatia de neliniste, este excitanta.
2. Portocaliu Creste pulsul, mentine presiunea sanguina, favorizeaza secretia gastrica. Culoare foarte calda, senzatie de apropiere puternica, stimulator social.
3. Galben Influenteaza functionarea normala a sistemului cardiovascular, stimuleaza ochii si nervii. Culoare foarte calda, vesela, dinamica, senzatie de apropiere, calmant in psihonevroze.
4. Verde Scade presiunea sanguina, dilata vasele capilare, hipnotica. Culoare foarte rece, foarte calmanta, senzatie de departare, faciliteaza deconectarea nervoasa.
5. Albastru Scade presiunea sanguina, scade tonusul muscular, calmeaza respiratia si frecventa pulsului. Culoare rece, odihnitoare, calmanta, senzatie de departare, in exces duce la depresiuni.
6. Violet Creste rezistenta cardiovasculara, creste rezistenta plamanilor. Culoare rece, stimulator, nelinistitor, senzatie de apropiere puternica.

 

Comentand datele din tabel putem stabili modul de utilizare a culorilor in terapie:

 

Culoarea rosu accentueaza ritmul cardiac, este o culoare excitanta si nelinistitoare, activeaza respiratia si nu este recomandata celor nervosi, care au astenii sau nevroze deja cronice.

 

In schimb, culoarea verde scade tensiunea sanguina, este calmanta si faciliteaza deconectarea nervoasa. Prezenta verdelui indeparteaza gandul sinuciderii pe care-l au unii psihopati. „Lumina verde, spune Edgar Cayce, are un puternic efect de vindecare asupra cancerului”. Si tot el arata in Lectura 288-38: ” Fiecare corp, fiecare activitate, fiecare suflet-entitate vibreaza mai mult sau mai putin la anumite culori. Ca urmare, exista tonuri de verde si de albastru la care aceasta persoana reactioneaza foarte bine”. Pe de alta parte, culoarea peretilor din cladirile destinate tratarii sanatatii are o mare importanta la vindecarea pacientilor. Aceasta culoare se va alege intre un verde si un albastru pastel.

 

Galbenul este o culoare foarte calda, vesela si creeaza pentru pacienti senzatia de calm si linisteste nervii. Totodata galbenul si portocaliul sunt culori care stimuleaza activitatea fizica si intelectuala, ajuta la cresterea atentiei si fac pacientii mai sociabili si ii ajuta in munca.

 

Violetul creste pulsul si tensiunea arteriala, este stimulator, nelinistitor, predispune la melancolie si descurajare.

 

Negrul da senzatia de oprimare, inabusire si de tristete. Din aceasta cauza, negrul este legat de tot ce refera la moarte si simbolizeaza in filozofia europeana renuntare, purificare dorita si moartea relelor pasiuni ale egoului. Pentru orientali, negrul reprezinta insa nevoia de purificare resimtita interior, pentru a putea progresa spre obiectivele alese si dorite.

 

Albul este o culoare linistitoare, vesela si are tendinta de a calma si de a linistipacientii nervosi, dar din punct de vedere al activitatii, el impune o reducere a ritmului si al intensitatii muncii. Din aceasta cauza, birourile, salile de sedinte sau de conferinte nu este indicat a avea peretii albi.

 

Cercetarile medicale au dus la o serie de concluzii extrem de interesante: culoarea galbena produce contractia stomacului, portocaliul este tonifiant pentru ficat si favorizeaza secretia gastrica, indigoul ajuta functiile glandelor endocrine, iar tot el favorizeaza somnul si potenteaza hipnoza. Din cele de mai sus rezulta ca diversi bolnavi pot fi stimulati pentru a se insanatosi prin expunere la diverse radiatii luminoase.

 

Astfel, Edgar Cayce recomanda unui anemic: „Razele ultraviolete, infrarosiile si lumina verde absorbite (prin piele) vor avea ca efect o revenire a fortelor, o drenare naturala a organismului”. Tinand cont de efectele psihofiziologice specifice facem cateva recomandari in utilizarea culorilor pentru a avea o ambianta cromatica la locurile de munca sau in locuinta.

 

– se vor utiliza tonuri calde (crem, roz) in incaperile friguroase si tonuri reci (verde, bleu) in zonele sau in camerele supraincalzite;

– pentru peretii interiori se indica culori care nu distrag atentia si retin murdaria (gri, verde-albastrui);

– dispozitivele de comanda sunt codificate cromatic, ceea ce faciliteaza discriminarea si identificarea lor;

– acolo unde exista aparate automate sau linii automatice, se recomanda ca ambianta cromatica sa fie facuta din culori calde pentru a pastra permanent „atentia vie”;

– masinile se vopsesc diferentiat: partile mobile, taioase, periculoase in rosu, galben, portocaliu, iar corpul masinii in gris, bleu sau albastru luminos.

 

 

Sursa: Farmacia Naturii, Victor Duta, Editura Stefan, 2005

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website