Bauturi excitante
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
autor: CARNE BUNA.RO /  0 mesaje  / 5.164 vizualizari

Micola

1 lingurita cafea solubila, 1 lingurita lapte praf, 1 lingurita miere, 100-200 ml apa

 

Modul de preparare. Ingredientele se pun intr-un vas si se amesteca bine pana la omogenizare, dupa care se adauga 2-3 picaturi de apa pentru a se obtine o pasta consistenta. Se adauga apa sau sifon rece sau la temperatura camerei, nu mai calde de 20 grade Celsius, amestecand continuu. Se lasa pana cand se obtine o spuma groasa la suprafata si lingurita iese curata (1-2 minute). Se consuma cu inghitituri mici.

 

Actiuni farmaco-fiziologice. Preparatul are o actiune tonica, stimulenta asupra sistemului nervos, sistemului muscular si endocrin. Efectul se instaleaza in 5-15 minute si dureaza aproximativ 4 ore. La actiunea tonifianta a cafelei care se simte rapid, se adauga cea fortifianta a mierii care se simte dupa 30-60 minute, tocmai in perioada in care apar fenomenele secundare toxice ale cafelei, pe care le suprima.

 

La acestea se mai adauga si actiunea hranitoare a laptelui.

 

Indicatii si contraindicatii. Aceasta bautura este indicata tuturor persoanelor sanatoase sau bolnave, cu exceptia celor cu diabet zaharat, cu obezitate grad III (peste 20 kg fata de greutatea normala). De asemenea, nu trebuie consumata cu cel putin 4 ore inainte de culcare, precum si de catre copii si tineri pana in 18 ani.

 

Se recomanda prudenta la persoanele cu intoleranta la unele dintre ingrediente.

 

Se consuma o ceasca la 4 ore, fara a depasi 2-3 cesti pe zi. Este foarte indicat indeosebi in situatii de suprasolicitare, pentru a pregati organismul la eforturi intelectuale si fizice, fara sa aiba nici un fel de efect de doping. Aceasta bautura a fost testata pe 100 bolnavi si s-a constatat ca nu creste in mod sensibil tensiunea arteriala, colesterolul, grasimile si zaharul din sange. De asemenea, nu apar nici fenomene de palpitatie, nervozitate, agitatie, dureri de inima, produse in mod obisnuit de cafea.

 

Modul de conservare. Bautura se pastreaza in frigider 2-3 zile sau 1-2 zile la temperatura camerei, fara a-si pierde calitatile medicinale si gustative.

 

 

Mico

 

1 lingurita cafea solubila, 1 lingurita miere, 100-200 ml apa

 

Modul de preparare. Se procedeaza ca la reteta anterioara.

 

Actiuni farmaco-fiziologice. Aceasta bautura are actiune similara cu cea de la reteta anterioara, dar este lipsita de efectul pozitiv, ca si de cel negativ al laptelui (contraindicat in colibaciloza, colite, etc.)

 

Indicatii si contraindicatii, Modul de conservare. Ca mai sus.

 

 

Micoco

 

1 lingurita cafea solubila, 1 lingurita miere, 1 lingurita cacao, 100-200 ml apa

 

Mod de preparare. Ca la retetele anterioare.

 

Indicatii si contraindicatii. Ca la celalalte bauturi excitante, in plus teobromina din cacao corecteaza efectele negative pe care le are cafeaua asupra inimii.

 

Fiind o bautura puternic excitanta, se recomanda prudenta sporita la consumatorii sub varsta de 18 ani si la cei peste 70 de ani.

 

Mod de conservare. Ca la retetele anterioare.

 

Sursa: Dr. N. Mihailescu

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website