In cautarea iubirii?
Stiati ca…in anumite regiuni din Italia, barbatii poarta o ramurica de busuioc la rever daca sunt in cautarea unei partenere?
Care este povestea?
Busuiocul este o planta erbacee din familia mentei, Lamiaceae. Denumirea este de origine greaca si inseamna „regalitate”. Exista mai multe specii de busuioc ce difera ca forma, marime si culoare. Busuiocul italian, cu frunze mari si dulci, busuiocul cu frunze mici, busuiocul thailandez, busuioc lemon si busuiocul albastru african sunt varietatile folosite in general pentru gatit.
Portia de stiinta
Originile busuiocului pot fi regasite in India, cu 4.000 de ani in urma. Busuiocul era numit „planta regilor” de catre vechii greci. A fost descoperit si in Asia, Egipt si in zona mediteraneeana. Se crede ca busuiocul care a crescut imprejurul mormantului lui Iisus a fost cules si dus la Roma, apoi raspandit prin toata lumea. Planta a devenit celebra in secolul al XVI-lea in Anglia si a fost dusa si in America de Nord de exploratorii englezi.
Unde este cultivat busuiocul?
Busuiocul este cultivat pentru comercializare in fostele state din Iugoslavia, India, Mexic, Italia, Israel, Maroc si Statele Unite. In Statele Unite, California este cel mai important producator.
De ce ar trebui sa consumam busuioc?
Busuiocul este bogat in acid rozmarinic si acid cafeic, care sunt componente fenolice cu proprietati antioxidante puternice. Alte substante fitochimice din busuioc sunt orientinul si vicerinul, flavonoide care protejeaza impotriva distrugerilor la nivel celular; uleiurile volatile, cum ar fi camforul si 1,8-cineol, cu proprietati antibacteriene, si carotenoide, cum ar fi beta-carotenul.
Remedii casnice
Busuiocul este inclus in multe preparate simple. In cazul ulcerului aftos, o frunza de busuioc alina durerile. Gingiile iritate se pot trata cu ceai din opt frunze de busuioc si o cana de apa fiarta. Se foloseste pentru a clati gura. Durerea de urechi se trateaza cu sucul de la zece frunze de busuioc. Se introduce o picatura in canalul urechii. Pentru caderea parului sau matreata, se maseaza scalpul cu ulei de busuioc. Parul se spala cu apa rece peste o ora. Doua sau trei frunze de busuioc zdrobite in apa si sare gema ajuta in caz de indigestie. Lichidul se poate bea rece sau cald. O lingura dintr-un preparat de suc de frunze de busuioc si miere poate ajuta in cazul raguselii. In orice caz, veti savura aceasta bautura delicioasa. Sucul de busuioc poate ajuta in cazul pruritului. Se maseaza cu ulei de busuioc zona afectata. Busuiocul este excelent si pentru a alunga gandacii.
Secrete in folosirea busuiocului
Selectare si depozitare:
- Alegeti frunzele care sunt verde crud, fara pete maro sau galbene.
- Busuiocul se pastreaza doar cateva zile in frigider.
- Crengutele taiate se pun in apa si pot fi pastrate pe pervaz. Vor ramane astfel proaspete inca o saptamana.
- Busuiocul se pune in coli de hartie cerata si se congeleaza. Frunzele se vor inchide la culoare, dar isi pastreaza aroma si gustul.
- Busuiocul proaspat poate fi acoperit cu ulei de masline, intr-un recipient inchis ermetic si pastrat la frigider cel mult doua luni.
- Cand este pastrat in locuri racoroase, intunecate si uscate, busuiocul uscat poate fi folosit cel mult sase luni.
Sugestii de preparare si servire:
- Frunzele de busuioc se adauga in mancare cu cateva minute inainte de a fi gata.
- Busuiocul se spala sub un jet de apa rece pentru a inlatura murdaria.
- Frunzele se taie dupa ce sunt rulate ca o tigara, tocandu-se astfel la dimensiunea dorita.
- Puneti mozzarella si o frunza de busuioc proaspat pe o felie de rosie pentru a da un plus de savoare salatei de rosii.
- Puneti busuioc in sosul de rosii pentru paste cu putin timp inainte de a le servi.
- Crengutele de busuioc pot fi puse in sticlele de otet sau de ulei de masline pentru mai multa aroma.
Sursa: 101 Alimente care va pot salva viata, David Grotto.