In comparatie cu gainile, curcile prezinta un numar mic de rase si varietati.
Clasificarea raselor de curci se face in functie de greutatea corporala, conformatie si culoarea penajului.
Dupa greutatea corporala, rasele de curci se impart in:
– rase grele
– rase semigrele
– rase usoare
Dupa conformatie:
– rase cu piept larg
– rase cu piept inalt
Dupa culoarea penajului:
– curci albe
– curci bronzate
– curci rosii
– curci herminate
– curci negre
– alte combinatii de culori, rezultate in urma incrucisarii, dirijate sau nu, a raselor de mai sus.
Din rasele grele enumeram:
– Alba imperiala
– Neagra de Sologne
– Bronzata cu pieptul larg, Auburn.
Din rasele semigrele:
– Alba de Virginia
– Alba franceza
– Rosie de Ardeni, Ronquieres
– Bronzata de Cambridge
– Alba de Moscova
– Bronzata de Stavropol
– Rosie de Bourbon
– Herminata de Crollwitz
Din rasele usoare:
– Neagra de Norfolk
– Alba de Belstwille
– Bronzata nord-caucaziana
Prin incrucisarea raselor si prin hibridare s-au obtinut diverse varietati de curci cu conformatie mare, intensitate mare de crestere a tineretului si cu productie ridicata de oua.
Astfel au fost obtinute rasele:
– Bronzata Canadiana
– Rosie de Bourbon
– Curca de Nebraska
– Alba de Olanda
– Alba de Beltswille
– Neagra de Sologne
Daca cunoasteti o adresa sau un nr. de contact a unei pers. fizice, asociatie, sau ferma unde as putea gasi curci rosii de bourbon.
Va multumesc, sarbatori fericite!