Bauturi medicinale din miere si adaosuri naturale
Din totdeauna, oamenii au cautat in diferite bauturi mijloace mai rapide de refacere a fortei lor fizice si mentale. Spre deosebire de alimentele solide, cu actiune lenta, cu cat mai inceata cu atat mai durabila, bauturile au actiune prompta, rapida, mai puternica dar si mai scurta. Evident, bautura cea mai sanatoasa este apa curata (ideal cea de izvor), care stinge setea si reda vigoarea, indispensabila vietii, componenta in proportie de aproximativ 80% a organismului uman.
Dar, in afara de apa, oamenii au folosit din cele mai vechi timpuri si alte bauturi, multe dintre ele ramase aproape neschimbate pana astazi: bauturile lactate dulci sau fermentate, bauturile apoase minerale naturale sau artificiale, bauturile alcoolizate naturale sau artificiale, ceaiurile, cafeaua, cacao, bauturile din sucuri naturale de fructe, etc. Dar nu toate acestea sunt folositoare sanatatii, multe din ele au actiuni daunatoare, unele fiind chiar toxice.
Astfel sub actiunea bauturilor alcoolizate organismul isi pierde rapid rezervele dispunand de energie imediata, dar isi pierde proportional controlul superior intr-o stare de excitatie generala, dupa care urmeaza o epuizare progresiv ireversibila, insotita de dependenta de aceasta drogare. Omul care a inceput sa consume bauturi alcoolice este tentat de primele efecte placute, de buna dispozitie si ia cantitati din ce in ce mai mari vazand ca obtine din ce in ce mai greu aceasta stare si nevazand efectul toxic progresiv concomitent, pana cand (pragul de sensibilitate este variabil de la om la om) nu se mai obtin decat aceste efecte toxice, cu dependenta si epuizare ireversibile.
Stiintele medicale au dovedit clar si complet nocivitatea toxica a tuturor bauturilor alcoolice cu atat mai mare cu cat sunt mai bogate in alcool si alte substante chimice daunatoare (coniacuri, vermuturi, etc); dar si cele mai simple si mai putin alcoolizate (berea, cidrul, braga, etc) nu pot fi folosite fara prejudicii decat exceptional si limitativ.
Bauturile lactate au o valoare deosebit de ridicata, dar au o actiune tonica lenta, deloc excitanta, se altereaza foarte repede, producand efecte secundare adverse. Ceaiurile, cafeaua sau cacaua au actiuni excitante foarte rapide, dar sunt urmate de fenomene toxice (oboseala, nervozitate, spasme cardiace). Bauturile din sucuri vegetale au actiune deosebit de tonica, chiar excitanta, dar numai proaspete, deoarece se altereaza destul de rapid si prin fermentatie capata actiuni toxice adverse. Aceasta succinta analiza justifica necesitatea gasirii unor bauturi care sa corespunda nevoii de stimulare imediata, cerinta umana legitima, tot mai actuala, dar care sa tonifice fara epuizare ulterioara si fara formarea de dependenta toxica sau de actiuni adverse.
Cunoscand valoarea tonifianta, solubilitatea in apa si indicatiile sale medicale, s-a luat mierea ca baza pentru o gama foarte larga de bauturi tonice sanatoase, medicinale, adaugandu-i diverse alte extrase sau sucuri naturale atat pentru a-i spori si diversifica puterea stimulativa cat si pentru a impiedica efectul indigest (posibil) al mierii simple diluate in apa sau efectele secundare toxice ale adaosurilor folosite. Aceste bauturi naturale se pot prepara repede (1-3 minute) si servi proaspete, la nevoie, pentru a avea maxima lor putere.
Consumand aceste bauturi, nu mai apare, dupa excitarea initiala, oboseala, fiind eliminata de actiunile mierii. De aceea, aceste bauturi sunt sanatoase – chiar daca sunt excitante – si pot fi numite medicinale si folosite de oricine, evident cu indicatiile medicale respective. Acestea sunt recomandate mai ales la oamenii suprasolicitati, debilitati, obositi, convalescenti, etc. bineinteles tinand cont de contraindicatii.
Bauturile din miere, apa si adaosuri naturale, dupa compozitia si efectele lor principale, pot fi impartite in mai multe categorii: excitante, aperitive, racoritoare, calmante, expectorante depurative, diuretice, etc. Toate aceste bauturi au si efectul general tonic, pe langa cel particular specificat mai sus. Efectele acestor bauturi se instaleaza in cca 10 minute, ating valoarea maxima in 20 de minute si dureaza 2-3 ore, dupa care scad lent, pentru a disparea in 4 ore fara a fi urmate de vreo stare negativa. In aplicatiile facute la Policlinica Titan, s-a constatat aceasta diagrama realizata la toate cele 100 de cazuri studiate. De asemenea, s-a constatat ca euforia (buna dispozitie) si excitatia generala, specifica bauturilor excitante, nu depaseste prea mult limitele de sus ale normalului activitatii psihofiziologice.
Bineinteles ca si aceste bauturi au unele contraindicatii generate de intoleranta la ingredientele din care sunt preparate. Astfel, mierea nu poate fi recomandata la diabetici si nici excitantele la oamenii nervosi sau la copii.
Principalele actiuni nocive ale cafelei (creste colesterolul, excitabilitatea nervoasa si tensiunea arteriala) sunt neutralizate de efectele medicinale ale mierii care intervin mai tarziu, in perioada instalarii efectelor secundare ale cafelei, eliminandu-le in timp ce prelungeste primele efecte tonifiante. Aceste constatari au fost confirmate prin analize de laborator. Astfel, excitatia foarte puternica si rapida a bauturilor medicinaledin miere devine durabila si complet lipsita de nocivitate, putand fi utilizate si de catre bolnavii de inima, de nervi, de glande, evident sub supraveghere medicala, dupa cum pot fi folosite evident, fara nici o supraveghere de catre oamenii sanatosi. Dupa 3-4 ore, doza poate fi repetata, dar nu se va consuma cu 4 ore inaintea culcarii, pentru a permite somnul normal. Luarea de doze repetate la intervale mai mici de doua ore poate avea un efect cumulativ sporind puterea de excitatie, dar lasand sa apara si unele efecte adverse specifice adaosurilor depasind efectele protective ale mierii. De aceea este recomandabil a se pastra indicatiile de mai sus, evitand abuzul daunator.
Bineinteles pentru copii si tineri sub 18 ani nu se recomanda bauturi excitante.
Bauturile medicinale din miere fortifiante au aceleasi caractere generala descrise mai sus, caracterele lor particulare fiind si aici datorate adaosurilor diferite a caror actiune pozitiva este potentata, in timp ce aceea negativa este anulata de catre miere. Aceste bauturi sunt indicate pentru copii debili, anemici, dificili la mancare, hipotrofici (intarziati in dezvoltare), convalescenti, etc, adaugand la efectele tonice generale cele ale sucurilor si extraselor din plante, excitante ale apetitului alimentar. Actiunea se instaleaza prompt in circa 10 minute, avand efect maxim in 2 ore, regresand lent pentru a dispare in 4 ore de la consumarea lor.
Bauturile medicinale din miere racoritoare sunt sanatoase, placute, aromate, redau rapid energia si in plus potolesc setea fara nici o actiune excitanta. Cele calmante asociaza efectul tonic nutritiv si calmant usor al mierii cu cel sedativ al diferitelor plante medicinale adaugate. Efectul lor particular este marit si prelungit in limitele fiziologice de catre miere. Bauturile medicinale din miere expectorante asociaza acest efect al mierii cu acela al unor plante medicinale folosite ca adaosuri in acest scop. Inlocuirea tuturor acestor adaosuri naturale prin substante sintetice echivalente nu are aceeasi valoare ca cele naturale. Utilizarea lor este indicata dupa un minut de la prepararea lor pana la 24 de ore, timp in care isi mentin aroma, gustul, culoarea, precum si intreaga lor activitate farmaco-fiziologica.
La prepararea bauturilor mentionate se recomanda folosirea mierii de nectar, cu exceptia celor expectorante, la care este bine sa se foloseasca mierea de mana.
Retete:
Sursa: Dr. N. Mihailescu