Carte buna – Etologia faunei cinegetice
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
autor: CARNE BUNA.RO /  0 mesaje  / 4.338 vizualizari

Rapitoarele mari au disparut din Europa Occidentala datorita faptului ca atunci cand a inceput antropizarea puternica a ambientului lor natural, ritmul impus de om a fost atat de alert, incat animalele nu au avut timp sa se adapteze printr-un comportament adecvat. Fauna noastra salbatica, in schimb a depasit pana acum acest soc, si de aceea putem fi multumiti ca suntem posesorii unei adevarate comori biologice. Totul este sa fim constienti ca trebuie sa monitorizam toate problemele ce apar in ecosistem sub impactul factorilor antropici, sa prevenim efectele lor malefice, iar daca totusi este cazul, sa intervenim  numai cu competenta si profesionalism.

 

Etologia este in general cunoscuta ca fiind stiinta comportamentului (obiceiuri si deprinderi) animalelor. O alta definitie: Etologia este stiinta care studiaza comportamentul intraspecific al animalelor si mediul natural, atat la nivel individual, cat si la nivel populational. (Dictionar de ecologie, Editura Stiintifica si Enciclopedica; Bucuresti, 1982; autori P. Neacsu si Z. Apostolache-Stoicescu).

 

Putem afirma, in concluzie, ca etologia este o disciplina biologica, iar etologul – asemanator celorlalti oameni de stiinta – efectueaza observatii si determinari asupra diferitelor modele comportamentale, cautand sa identifice si sa motiveze eventualele relatii de interdependenta cauzala prin care acestea se integreaza. Etologul poate realiza o finalizare potrivita in munca sa, numai daca reuseste sa raspunda la o serie de intrebari, dintre care cele mai importante, dar si minim necesare ar fi:

 

1. Ce face animalul?

2. De ce face ceea ce face?

3. Cum face ceea ce face?

4. Cand face ceea ce face?

5. Unde face ceea ce face?

 

Ion Micu

 

 

 

Citeste si da mai departe! Romania va fi mai frumoasa.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website