Costel Vanatoru – preot si cercetator in legumicultura
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
autor: CARNE BUNA.RO /  0 mesaje  / 6.149 vizualizari

Exista in Romania oameni de mare valoare: creatori, cercetatori, chiar “alchimisti” ai zilelor noastre, iar unul dintre ei este domnul Costel Vanatoru, cercetator la Statiunea de Cercetare Legumicola Buzau. In prezent, datorita acestui roman zestrea legumicola a Romaniei este admirata in toata lumea.

 

Cu talent, pasiune si determinare domnul Costel Vanatoru a reusit sa creeze noi soiuri de legume romanesti. Printr-o activitate de cercetare de ani de zile, impreuna cu echipa sa, au reusit sa desavarseasca calitatea si gustul legumelor pe care le creaza: „La tomate aveam 15-20 de linii, foarte putine, acum avem peste 500 de linii stabilizate in baza de germoplasma si asa am obtinut soiuri de tomate, Cristinica, apoi fasole Ioana, Anisia, Aura, apoi la catraveti, Slanic, Triumf si Sirius, apoi tomate hibrid Siriana, tomatele tip Cherry”, explica acesta.

 

Printre reusitele cercetatorul buzoian se mai numara castravetii pentru diabet si asimilarea fructului exotic Gac cunoscut pentru efectul protector impotriva celulelor cancerigene, pepenele jeleu, castravetele tepos sau Kivano numit astfel datorita gustului asemanator cu cel al fructului de Kiwi.

 

Activitatea sa stiintifica a fost recunoscuta prin castigarea medaliei de aur pentru tomata Siriana, o medalie de argint pentru rosia Cristinica, bronz pentru soiul de rosii Florina, primind in acelasi timp premiul Societatii Romane a Horticultorilor pentru intreaga cariera de cercetator.

rosii-si-castraveti-anticancer-

 

 

Informatii utile despre activitatea domnului Costel Vanatoru si a echipei sale gasiti si pe:  http://www.scdlbuzau.ro/

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website