Carnea de porc
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
autor: CARNE BUNA.RO /  0 mesaje  / 6.387 vizualizari

O conditie importanta ce se impune la carnurile si preparatele din carne destinate consumului o constituie provenienta lor de la animale sanatoase. Orice modificare suspecta a culorii musculaturii sau a organelor interne, remarcata dupa sacrificare, impune consultarea si avizul medicului veterinar.

 

Carnea de porc comparativ cu cea provenita de la alte specii necesita un riguros control sanitar-veterinar care sa excluda prezenta in musculatura a parazitilor transmisibili, prin consum, la om: Trichinella spiralis si Cysticercus cellulosae.

 

Trichinella spiralis este un parazit a carei forma larvara se localizeaza in musculatura porcului, la carnivore si rozatoare. Adultul si larva au dimensiuni microscopice si nu produc la aceste specii leziuni vizibile in zona de localizare. Porcul se infesteaza prin consumarea de animale bolnave de trichinoza (soareci, sobolani) sau de cadavre parazitate provenite de la carnivorele domestice (caine, pisica) si salbatice (vulpe, viezure, lup, dihor) aruncate din neglijenta omului, dupa jupuire in gradini, pe pasuni sau in santurile si gropile din vecinatatea asezarilor umane.

 

Imbolnavirea de trichineloza apare la om dupa consumul carnii parazitate. Forma adulta a parazitului se localizeaza in intestin si are o existenta scurta; in schimb, larvele se localizeaza si raman in musculatura, viabile sau incapsulate, cu repercursiuni tot restul vietii. In perioada de invadare a organismului uman, ele determina grave imbolnaviri care necesita spitalizare.

 

Prezenta sau lipsa parazitului din carnea de porc se determina numai de un cadru sanitar-veterinar prin examinarea microscopica a musculaturii diafragmatice (peretele musculos ce separa cavitatea toracica de cea abdominala).

 

Cysticercus cellulosae este froma larvara a unei tenii – Taenia solium – cu localizare in intestinul subtire al omului. Larva de forma chistica, de dimensiuni ce variaza de la marimea unui bob de canepa pana la cea a unuia de mazare, se localizeaza in tesuturile conjunctivale, interfascicular din musculatura. O localizare frecventa a larvei se intalneste si sub mucoasa limbii, fapt ce permite depistarea parazitozei la controlul cavitatii bucale.

 

Boala – cisticercoza – la porc este cunoscuta in termeni populari sub numele de mazariche sau linţi si nu se exteriorizeaza prin tulburari vizibile. Porcul se imbolnaveste prin consumarea dejectiilor umane.

 

La om boala cunoscuta sub numele de tenioza, determina, in raport cu dezvoltarea teniei, tulburari gastro-intestinale, hepatice, nervoase cu reducerea capacitatii de munca.

 

Stabilirea parazitozei la om se face prin examenul de laborator, iar la porc prin controlul sanitar-veterinar al carnii.

 

Carnurile provenite de la porcii bolnavi de trichineloza si de cisticercoza se exclud din consumul local si se dirijeaza pentru sterilizare.

 

Sursa: Nesterov, V.

 

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website