Ingrediente: 250 g petale de trandafiri, 1 1/4 kg zahar, 1/2 lingurita sare de lamaie, 1 lingurita zeama de lamaie
Se cauta trandafiri frumosi, anume de dulceata, si care sa nu fie vestezi. Se aleg petalele, una cate una, rupand capatul alb, apoi se vantura usor sau se cern, ca sa nu ramana praf galben (polen) printre ele. Se freaca usor cu mana, cu grija sa nu se rupa, 150 g de petale alese cu jumatate lingurita de sare de lamaie pisata, pana se fac rosii. Se tin la rece. Petalele ramase (se pot intrebuinta si cele patate sau mai vestejite) se fierb cateva minute cu 1 l de apa si se lasa sa se raceasca. Se strecoara zeama printr-o sita deasa. Se pun in cratita de dulceata 3 pahare de zeama bine limpezita cu 1 1/4 kg zahar. Dupa ce s-a topit zaharul, se pun petalele frecate cu sarea de lamaie, se da focul mai iute, se lasa sa fiarba dulceata bine, pana se leaga cat trebuie. Se adauga putina zeama de lamaie, se ia spuma si se incearca pe o farfurioara.