De ce sa crestem curcani in gospodaria proprie
Cu toate ca exista un numar mare de crescatorii industriale de curcani, sunt cateva motive pentru care oamenii ar trebui sa fie preocupati de cresterea unor efective mai mici in propriile gospodarii/ferme. Savurarea preparatelor din carne proaspata de curcan este doar unul dintre aceste motive. Cresterea curcanilor poate fi o afacere excelenta de familie, un proiect pentru tineri, dar si o modalitate pentru a intelege si a dezvolta managementul animalelor vii. Odata rezolvata si problema crearii unei piete profitabile pentru cel putin o parte din efectivul de curcani, proiectul poate fi un succes.
Exista tot mai multi consumatori care devin interesati de alimentele bio sau ecologice, si consumatori care isi doresc pur si simplu sa fie mai aproape de pamant prin achizitionarea de mancare direct de la fermieri.
Curcanii sunt niste pasari docile si cand au ocazia stau aproape de crescator si ii urmaresc fiecare miscare. Nu sunt doar curioase dar sunt si protectoare. Semnaleaza prezenta persoanelor straine in gospodarie prin zgomote specifice.
Curcanii nu sunt niste pasari dificil de crescut asa cum cred majoritatea oamenilor. Totusi au nevoie de o atentie deosebita in special in primele saptamani de viata pentru a avea un start bun. Uneori invata mai greu sa manace si sa se adape. Curcanii trebuie izolati de celalalte pasari din gospodarie pentru a preveni imbolnavirea. Ideal este ca in gospodaria in care se cresc curcani sa nu fie crescute si alte pasari. Puii de curcan au nevoie de un adapost calduros si uscat in primele saptamani de viata. Daca startul este unul bun, adica daca geneticul este de calitate, adapostul este corespunzator (podea ce permite curatarea regulata si dezinfectarea, ventilatie, lumina naturala, fara daunatori: soareci, sobolani) si daca au mancare si apa la discretie, atunci cresterea acestora va fi un succes. Totodata trebuie acordata atentie transferului de microbi si bacterii de la efectivele mature la efectivele de pui, sau intre adaposturile curcanilor si ale celorlalte pasari din gospodarie. Observarea atenta a comportamentului pasarilor, a cantitatii zilnice de mancare consumata, a aspectului acestora, a mirosului din adapost, etc sunt cel mai eficient mod de a preveni pierderile.
Cu toate acestea inainte de a va lansa in productie, fie si la o scara mica, trebuie sa constientizati ca vor exista niste costuri care nu sunt neglijabile. Puii de curcan de o zi sunt destul de scumpi, din prima zi de viata si pana la sacrificare consuma o cantitate considerabila de mancare, astfel costul de productie al unui curcan bun pentru vanzare este mare. Totodata trebuie studiata cu atentie legislatia in vigoare. Daca ferma/gospodaria se afla in vecinatatea altor locuinte trebuie avut in vedere mirosul, zgomotul produs de pasari si alte probleme care pot aparea pe parcursul cresterii curcanilor.
Cu ce se pot trata sau ce vaccinuri sunt recomandate pentru prevenirea bolilor de ficat la puii de curca?