Carte buna – FAUNA ROMANIEI – Prof. I. Simionescu
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
autor: CARNE BUNA.RO /  0 mesaje  / 4.929 vizualizari

„Lucrarea de fata o socot ca o continuare a cartii „Tara noastra”, aparuta in aceeasi editura.

 

In aceasta din urma am incercat sa dau o icoana generala a Romaniei, cu tot ce se intalneste in cuprinsul ei. Unele capitole au fost numai schitate, ca trasaturi care nu puteau lipsi din intregirea tabloului. Importanta lor insa cerea o desvoltare mai deosebita. In special lumea animalelor si a plantelor, constituie pretutindeni caracteristice demne de cunoscut mai in deaproape.

 

Multumita rostului intelegerii unor asemenea lucrari din partea stimatului meu coleg domnul Prof. Al. Rosetti, apare lucrarea relativa la lumea animalelor din Romania. Poate, daca imprejurarile vor fi prielnice, ii va urma si descrierea  podoabei plantelor de la noi.

 

Si aceasta lucrare am alcatuit-o tot mai mult cu gandul de a atrage luarea aminte asupra celor ce se gasesc la noi. Prin ea nu este exprimata nicio pretentie de savantism, ce cade in seama specialistilor, de a caror lucrari m-am folosit. Numele lor au fost pomenite, ca semn de multumire la locul cuvenit.

 

Natura atrage; cunoscuta mai deaproape, sustine pe om in valtoarea vietii.

 

Marea opera a lui Brehm, Thierleben, aparuta in diferite editii, tradusa in multe limbi, nu e folosita numai de specialisti.

 

Ea a dat unora leac impotriva neajunsurilor vietii; a indreptat pe altii spre cercetarea mediului natural in care traiesc.

 

Cam cu acelasi gand, luand drept calauza cartea lui Brehm, am incercat sa alcatuiesc aceasta lucrare, intregirea fragmentelor ce le-am publicat din vreme in vreme. Interesul desteptat prin ele a fost indemnul ca sa scriu cartea. […]”

 

 

Prof. Ion Simionescu

Citeste si da mai departe! Romania va fi mai frumoasa.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website