Dansul ca terapie
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
autor: CARNE BUNA.RO /  0 mesaje  / 3.776 vizualizari

Motto: „Dansul e foarte placut: folositor trupului; el desfata sufletul.” Voltaire

 

Muzica si dansul, arte foarte apropiate, sunt terapii deosebit de eficiente pentru fiinta umana, ele tonifica fizic si psihic, creeaza incredere in sine, produc o liniste interioara, stimuleaza pofta de viata si intineresc omul. Efectul terapeutic al dansului este cunoscut inca din antichitate si este folosit si astazi cu mare eficienta pe toate meridianele Terrei. Trebuie aratat ca pentru om dansul este o necesitate elementara, reprezentand pentru fiecare individ o forma de exprimare a trairilor interioare si chiar a sufletului insusi. Miscarile in ritm de dans stimuleaza atat corpul cat si intelectul, recreand sufletul. Vom da cateva exemple care vor demonstra cat de puternic terapeut este dansul.

 

Cu cateva secole in urma, pe malurile Mediteranei, dar mai ales la Neapole izbucneau epidemii de febra. Si oamenii au gasit remediul: dansul. S-au adus orchestrele in strada si s-a cantat tarantela, un dans foarte ritmat.  Si oamenii au dansat cu frenezie ca sa se vindece si sa scape de teroarea feroce a bolii. Intr-o atmosfera de deconectare, de voiosie si de uitare a necazurilor, prin dans, oamenii provocau o transpiratie abundenta, isi eliminau toxinele din corp si aceasta ducea la vindecarea lor. Cercetarile privind efectul terapeutic al dansului au demarat in epoca moderna in SUA, in urma cu cca 50 de ani si s-au facut cu bolnavi care prezentau afectiuni psihice. Rezultatele au fost extrem de incurajatoare:

– Dansand „vals” unii pacienti si-au ameliorat starea psihica si au fost numeroase persoane care s-au insanatosit complet de aceste afectiuni.

– Bolnavii care sufereau de migrene cronice si de insomnii permanente s-au insanatosit si ei prin „cure de dans”.  Efectul benefic al unor astfel de tratamente se explica prin ambianta de deconectare psihica si fizica, cand individul este scos din starea de stres care-l stapaneste si cand el se bucura de viata, de frumusetile ei si astfel, totul se schimba in mentalul bolnavului. La aceste elemente cu caracter benefic se adauga si miscarea, imbunatatirea si antrenarea sistemului locomotor si eliminarea unor importante cantitati de toxine, prin transpiratie si efort fizic. Muzica si dansul impletite armonios constituie elemente terapeutice care permit individului sa-si manifeste personalitatea, sa si-o exprime liber, sa se relaxeze, dar in acelasi timp sa-si indrepte atentia si sa-si umple sufletul cu elemente noi, sa faca o primenire spirituala, recapatand pofta de viata si increderea in fortele proprii.

 

„Usurarea suferintei trebuie sa ramana intotdeauna telul activitatii medicale” spunea C.I. Parhon. De fapt, prin dans, pacientul uita de suferinta, capata incredere si prin autosugestie isi amelioreaza sanatatea. „Lasa-i bolnavului grav intotdeauna speranta” recomanda W. Klussman si trebuie aratat ca atunci cand danseaza orice om uita de suferinta, dar si spera ca totul va fi bine. Dansul ca terapie, in ritm de vals, samba sau rock’n roll, se recomanda in urmatoarele afectiuni: migrene frecvente, stari prelungite de insomnie, afectiuni ale inimii sau ale aparatului circulator, dureri de stomac, stari de anxietate sau in stari depresive.

 

La sfarsit de capitol recomandam cititorilor nostri, pentru a pastra sanatatea, dar si de a o ameliora, daca sunt bolnavi, a dansa cu bucurie si cu toata daruirea zilnic minim 15-20 de minute dupa muzica pe care o iubesc, pe care o au in suflet. Fredonand si dansand incepeti ziua cu un alt suport moral, cu o alta stare psihica. O cura zilnica de un sfert de ora de dans va va schimba mult ca om si toti membrii familiei va vor gasi mai agreabili, mai usor de suportat, ba chiar o sa va gasiti noi prieteni. Muzica si pasii de dans va vor face apreciat, iar activitatea dumneavoastra va spori in eficienta.

 

Sursa: Farmacia Naturii, Victor Duta, Editura Stefan, 2005

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website