Bauturi expectorante
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
autor: CARNE BUNA.RO /  0 mesaje  / 3.643 vizualizari

Mipola

 

50 g miere, 150 ml infuzie de frunze de patlagina, 1 lingurita suc de lamaie

 

Modul de preparare. Se face o infuzie din frunze de patlagina, se lasa sa se raceasca, se scurge si se amesteca cu o lingurita de miere pana la omogenizare. Se da sugarilor cate o lingurita de 5-6 ori pe zi, timp de 4-5 zile pana la varsta de 4-5 luni, dupa care se poate da o cantitate marita, dublata, pana la varsta de 12 luni. Copiilor mai mari li se poate da cate o lingura de 3-6 ori pe zi. Adultii pot consuma pana la 300 ml pe zi, timp de 2-3 zile. Se recomanda a se administra caldut. La copiii mai mari si la adulti se poate adauga intr-un pahar cu 50 ml Mipola un galbenus proaspat, marind in felul acesta efectul linistitor, calmant al bauturii.

 

Actiuni farmaco-fiziologice. Prin continutul ridicat de substante cu actiune expectoranta, bacteriostatica si antiseptica din frunzele de patlagina, potentata de actiunile similare ale mierii, bautura produce fluidificarea secretiei bronsice, usurand eliminarea si calmand tusea.

 

Indicatii si contraindicatii. Este foarte indicata sugarilor si copiilor mici prin eficienta ridicata si toxicitatea redusa, dar poate fi recomandata cu egal folos la orice varsta, in infectiile respiratorii insotite de tuse. Este contraindicata numai celor ce nu suporta mierea.

 

Modul de conservare. Se poate pastra 2-6 ore la temperatura camerei sau pana la o saptamana in frigider.

 

Sursa: Dr. N. Mihailescu

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website